Σάββατο 19 Δεκεμβρίου 2009

Αφιέρωμα στον Άρθουρ Καίσλερ (1)

Άρθουρ Καίσλερ (1905-1983)

Σε λίγες μέρες μπαίνουμε στο "σωτήριον έτος" 2010, χρονιά που συμπληρώνονται 105 χρόνια από την γέννηση ενός μεγάλου διανοητή, μιας εμβληματικής μορφής των ευρωπαϊκών γραμμάτων, ενός πραγματικά "αναγεννησιακού" διανοούμενου, του Άρθουρ Καίσλερ.
Στις αναρτήσεις που θα ακολουθήσουν θα επιχειρήσουμε να παρουσιάσουμε την πολυσύνθετη προσωπικότητά του και τα σημαντικότερα από τα έργα του, τα οποία ευτυχώς έχουν μεταφραστεί και στα ελληνικά και το κυριότερο, από ικανότατους και σπουδαίους μεταφραστές.
Στην εισαγωγική αυτή ανάρτηση παραθέτουμε μια συνοπτική βιογραφία, κυρίως για τους νεώτερους, που ίσως δεν ευτύχησαν να διαβάσουν βιβλία του ή αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή του.
Ο Άρθουρ Καίσλερ (1905-1983) γεννήθηκε στη Βουδαπέστη. Σπούδασε στο πανεπιστήμιο της Βιέννης και ασχολήθηκε μετά με τη δημοσιογραφία. Κατά τον Ισπανικό εμφύλιο πόλεμο, ενώ κάλυπτε τα γεγονότα ως απεσταλμένος της αγγλικής εφημερίδας News Chronicle, συνελήφθη από όργανα του στρατηγού Φράνκο, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε σε θάνατο. Τελικά απελευθερώθηκε και επέστρεψε στην Αγγλία, όπου έζησε μέχρι την αυτοκτονία του. Από τα πολλά έργα του, ξεχωρίζουν τα ακόλουθα: «Το Μηδέν και το Άπειρο», «Σταυροφορία χωρίς σταυρό», «Ο κομισάριος και ο γιόγκι», «Ιανός», «Ο λωτός και το ρομπότ» και η τριλογία «Οι Υπνοβάτες», «Η πράξη της δημιουργίας», «Ένα Φάντασμα στη μηχανή".
Δ.Ε.Ε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: