Παρασκευή 19 Φεβρουαρίου 2010

Βιβλιοπαρουσίαση-συζήτηση


«Το διαμαντένιο Άλφα» της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου

Μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση προγραμματίζουν οι «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» για την επόμενη Κυριακή 28 Φεβρουαρίου 2010 και ώρα 11.30’ στην αίθουσα εκδηλώσεων της Λαογραφικής Εταιρείας Ν. Πέλλας (Βαρόσι). Αφορμή για την εκδήλωση είναι η παρουσίαση του πολυσυζητημένου μυθιστορήματος «Το διαμαντένιο Άλφα» της Νόρας Πυλόρωφ-Προκοπίου, για το οποίο θα μιλήσουν η κα Χαρίκλεια Ουλσουντζόγλου-Γεωργιάδη, Δήμαρχος Βέροιας, η κα Ολυμπία Τσιμπορογιάννη, Φιλόλογος και η κα Φωτεινή Χαμιδιελή, Ζωγράφος.

Όπως έχει γραφτεί για το συγκεκριμένο μυθιστόρημα:
«…(Πρόκειται για) ένα πανοραμικό πολυπρόσωπο μυθιστόρημα με κυρίαρχο στοιχείο το γυναικείο σύμπαν, τα οικογενειακά στεγανά και το βαρύ φορτίο που κληροδοτεί η μια γενιά στην άλλη. Οκτώ γυναίκες-θανάσιμα αμαρτήματα. Το χρονικό μιας οικογένειας, κεντημένο στον καμβά της θεσσαλονικιώτικης τοπιογραφίας από τους Βαλκανικούς Πολέμους έως τη δικτατορία. Εφτά γυναίκες, και μία η αφηγήτρια οκτώ, αφηγούνται τις πολυτάραχες διαδρομές τους. Τέσσερις γενιές αναμετράνε και αναμετριούνται, κάνουν απολογισμό των παθών και των λαθών τους, θύτες και θύματα συγχρόνως, αφήνουν τα φαντάσματα να βγουν απ’ την ντουλάπα, ανασύροντας στην επιφάνεια μυστικά που άλλοτε ενώνουν και άλλοτε χωρίζουν. Τι σημαίνει το διαμαντένιο Άλφα; Τα ιστορικά γεγονότα διασταυρώνονται με τη μυθοπλασία και οι ηρωίδες συμπορεύονται με την Ιστορία, τη μικρή και καθημερινή της πόλης αλλά και την ευρύτερη της Ελλάδας, μπλέκονται στα γρανάζια της και βιώνουν την απήχηση των γεγονότων. Πηγαίνουν κόντρα στο ρεύμα, γδέρνονται, ματώνουν, αλλά δε βουλιάζουν. Παραπαίουν ανάμεσα στις επιταγές της καρδιάς και του κορμιού τους, και στους κοινωνικούς συμβιβασμούς. Η Νόρα Πυλόρωφ-Προκοπίου διεισδύει στα ανομολόγητα της γυναικείας ψυχής και υφαίνει μια πλούσια ιστορία που είναι πολλά περισσότερα από μια απλή οικογενειακή σάγκα. Πρόκειται για μια χαρτογράφηση στο χώρο της γυναικείας ταυτότητας…».
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει διάλογος όχι μόνον για το συγκεκριμένο βιβλίο, αλλά και για το γενικότερο θέμα της λεγομένης γυναικείας λογοτεχνίας, που απασχολεί έντονα τον τελευταίο καιρό κριτικούς, εκδότες, βιβλιόφιλους κ.λπ.
ΔΕΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: