Κυριακή 20 Μαρτίου 2011

Ο ποιητής και κριτικός λογοτεχνίας Μίμης Σουλιώτης στην Έδεσσα



Ο Καθηγητής Μίμης Σουλιώτης, ένας από τους αξιολογότερους ποιητές και κριτικούς λογοτεχνίας της χώρας μας, θα βρεθεί στην Έδεσσα, με την ευκαιρία του εορτασμού της Ημέρας Ποίησης και μετά από πρόσκληση του Συλλόγου "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" και θα αναπτύξει το θέμα: "Τρόποι να διαβάζεις Ποίηση".
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Δευτέρα 28 Μαρτίου 2011 και ώρα 18.00΄ στην αίθουσα εκδηλώσεων του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου.



(Αυτο) Βιογραφικό

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1949 και παρ’ όλα αυτά ζει ακόμη. Είναι έγγαμος και πατέρας τριών τέκνων. Διαμένει στην Φλώρινα όπου διδάσκει βιοποριστική Λογοτεχνία στο Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας. Έλαβε πτυχίο από το Τμήμα Β.Ν.Ε. του Α.Π.Θ. και έκαμε μεταπτυχιακές σπουδές στην Υστεροβυζαντινή Φιλολογία (Πανεπιστήμιο Eötvos Lorand)• αναγορεύτηκε δ.φ. στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων (:«Οι υποθετικοί λόγοι στο ποιητικό έργο του Κ. Π. Καβάφη»). Διδάσκει ή έχει διδάξει στο Π.Τ.Δ.Ε. και στο Π.Τ.Ν. του οικείου Πανεπιστημίου, στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών, στο Τμήμα Ελληνικού Πολιτισμού του ΕΑΠ και ως guest lecturer στα Πανεπιστήμια της Lund και στο Eötvos Lorand.— Σε μεταπτυχιακό επίπεδο έχει διδάξει στο Π.Μ.Σ. του Π.Τ.Δ.Ε. του οικείου Πανεπιστημίου και στο Π.Μ.Σ. του Τμήματος Β.Ν.Ε. (Πανεπιστήμιο Κύπρου)• ορίσθηκε διευθυντής σπουδών στο οικείο Π.Μ.Σ. Επέβλεψε ή επιβλέπει (μετα- και) πτυχιακές εργασίες, μετέχει σε επιτροπές διδακτορικών διατριβών— σε επτά από τις τελευταίες ως επιβλέπων. Έχει μετάσχει σε ελάχιστα ερευνητικά προγράμματα. Είναι μέλος σε συντακτικές επιτροπές λογοτεχνικών περιοδικών και σε Δ.Σ. συναφών φορέων, μέλος εργαστηρίων που λειτουργούν στην Παιδαγωγική Σχολή και υπεύθυνος για το «Βιβλιολογείον»• είναι, προπάντων, ιδρυτικό μέλος του Σπουδαστηρίου Νέου Ελληνισμού. Το συγγραφικό έργο και τα ερευνητικά ενδιαφέροντά του περιστρέφονται γύρω από τα θέματα: λογοτεχνία, φιλολογική κριτική, δημιουργική γραφή και απαγγελία, βιβλιολογία (: εκδοτικές πρακτικές και τυπογραφία, πίνακες λέξεων και ευρετήρια, λεξικογραφία, επιστημονική τεχνογραφία). Έχει εκδώσει φιλολογικά βιβλία (πρόσφατο: Σκόρπια. Μελετήματα και άρθρα [ ], 2000)• εισηγήσεις, άρθρα και κριτικές του έχουν περιληφθεί σε πρακτικά ελληνικών και διεθνών συνεδρίων, σε επιστημονικά και λογοτεχνικά περιοδικά και σε εφημερίδες (πρόσφατη εισήγηση: «L’ ironia di Kostas Montis» στο επιστημονικό συνέδριο «Multinazionalità e identità culturale. Identità greca tra XV e XX secolo», Παλέρμο, 2004). Αναφορές ετέρων και βιβλιοκρισίες για το έργο του έχουν δημοσιευθεί σε περιοδικά και σε εφημερίδες. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί σε τέσσερις γλώσσες (: Harvard Review, τεύχ. 18 και 20 (άνοιξη 2000 και 2001). Του αρέσει η ποίηση— αποφεύγει ωστόσο τις φρικαλέες λέξεις που κατασκευάζονται με κολλητήρι σε αυτήν («ανωτατοποίηση», «αστικοποίηση», «αυστηροποίηση», «προβληματοποίηση»).

Δεν υπάρχουν σχόλια: