Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2011

Βιβλιοκριτική: Ρούπελ - Αναμνήσεις των πρωταγωνιστών

Βιβλιοκριτική
Δημήτρη Ε. Ευαγγελίδη

Ηλία Κοτρίδη:
«Ρούπελ-Αναμνήσεις των πρωταγωνιστών»

Η Στρατιωτική Ιστορία (Σ.Ι.) είναι ένας επιστημονικός κλάδος της Γενικής Ιστορίας, ο οποίος καταγράφει τις ένοπλες συγκρούσεις στην ιστορική πορεία της ανθρωπότητας και την επίδρασή τους στις κοινωνίες, στον πολιτισμό και στις οικονομίες, καθώς και τις αλλαγές που επιφέρουν στο εσωτερικό των χωρών, αλλά και τις διεθνείς σχέσεις.
Σε πολλά αναπτυγμένα κράτη η Σ.Ι. αποτελεί διδακτικό αντικείμενο σε Πανεπιστήμια και όχι μόνον σε στρατιωτικές Σχολές, η δε παραγωγή τίτλων βιβλίων είναι σημαντική.
Στην Ελλάδα δυστυχώς θεωρείται ένας πολύ εξειδικευμένος κλάδος, ελάχιστοι ασχολούνται και ακόμη πιο λίγοι έχουν το συγγραφικό ταλέντο που θα αποτυπωθεί σε ένα αξιόπιστο βιβλίο, ελκυστικό στον μέσο αναγνώστη. Έτσι, δεν πρέπει να απορούμε ότι στην διεθνή βιβλιογραφία κυκλοφορούν τίτλοι για γεγονότα της ελληνικής Ιστορίας, αλλά με παγκόσμια σημασία, όπως η μάχη των Θερμοπυλών, η μάχη του Μαραθώνα, η μάχη των Γαυγαμήλων ή της Ισσού, γραμμένα από ξένους συγγραφείς, κυρίως Άγγλους, που έχουν μακρά παράδοση στην στρατιωτική Ιστορία.
Και όλα αυτά όταν η ελληνική ιστοριογραφία έχει να επιδείξει τους αρχαιότερους τίτλους έργων πάνω στο θέμα, όπως η Ιλιάς του Ομήρου, οι αναφορές και περιγραφές του Ηροδότου πολεμικών γεγονότων και τον μέγα Θουκυδίδη, ο οποίος από πολλούς αναγνωρίζεται ως ο «πατέρας» της Στρατιωτικής Ιστορίας, με την ανυπέρβλητη εξιστόρηση, αλλά και τον μνημειώδη σχολιασμό του Πελοποννησιακού πολέμου.


Μετά τα παραπάνω θεωρώ το βιβλίο του κου Ηλία Κοτρίδη μια πραγματικά σπουδαία συνεισφορά στον τομέα αυτόν, διότι το έργο του συγκεντρώνει όλες τις αρετές εκείνες που θα πρέπει να διαθέτει κάθε σχετική συγγραφή, ώστε να χαρακτηριστεί ως αξιόπιστη και ενδιαφέρουσα: Απαράμιλλες πρωτογενείς πηγές, εξαιρετική οργάνωση του υλικού, άφθονοι χάρτες και σχεδιαγράμματα (κάτι που πολλοί συγγραφείς ίσως το θεωρούν μάλλον πολυτέλεια ή αυτονόητο και τα παραλείπουν) και εντυπωσιακή τεκμηρίωση. Επί πλέον ο συγγραφέας αποκαλύπτει το ταλέντο του με την λακωνική, αλλά άκρως συγκινητική εξιστόρηση της τύχης που επιφυλάχθηκε στην ελληνική σημαία των υπερασπιστών του οχυρού, την οποία θεωρώ ως την καλύτερη δυνατή εισαγωγή σε ένα έργο με αυτό το συγκεκριμένο περιεχόμενο. Η συγκινησιακή φόρτιση που δέχεται ο αναγνώστης, τον συνοδεύει στο διάβασμα όλου του υπολοίπου βιβλίου. Αυτό τουλάχιστον συνέβη στην περίπτωσή μου και θεωρώ ότι δύσκολα θα το αποφύγει ο κάθε αναγνώστης.
Κλείνοντας αυτό το σύντομο σημείωμά θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά τον συγγραφέα για την ανεκτίμητη προσφορά του με αυτό το βιβλίο του στην Ιστορία της χώρας μας, μια προσφορά που δεν υπήρξε εύκολη και ανέξοδη, αυτό είναι βέβαιον, αλλά και το κουράγιο του να αναλάβει να φέρει εις πέρας ένα έργο που θα διδάσκει σε εμάς και τα παιδιά μας το τί μπορούν να κατορθώσουν οι Έλληνες όταν πιστέψουν σε κάτι, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουν. Ας μη ξεχνάμε ότι οι Θερμοπύλες, από μια στενή και ωφελιμιστική σκοπιά ήταν μια ήττα, αλλά αυτή η ήττα άλλαξε την πορεία της ανθρωπότητας και αναγνωρίζεται, εκθειάζεται και αποτελεί έναν ζωντανό θρύλο και παράδειγμα προς μίμηση μέχρι σήμερα, σε όλα τα έθνη αυτού του πλανήτη...

Δημήτρης Ε. Ευαγγελίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια: