Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Περιοδικά


Κυκλοφορεί το νέο τεύχος του περιοδικού
"Στρατιωτική Ισορροπία & Γεωπολιτική"

Πόσο απίθανο μοιάζει το ότι παρά τη βαθιά οικονομική κρίση, στις Ένοπλες Δυνάμεις προχώρησαν κρίσιμα προγράμματα και μάλιστα καταγράφηκαν και θετικά αποτελέσματα;

Και όμως πλέον είναι πραγματικότητα!

Ο Ελληνικός Στρατός, έχοντας δώσει ξεχωριστή έμφαση σε λύσεις οι οποίες αποτελούν πραγματικούς πολλαπλασιαστές ισχύος, ενώ δεν απαιτούν κάποια επιπρόσθετη χρηματοδότηση σε μια περίοδο «σφιξίματος του ζωναριού», κατάφερε να υλοποιήσει το πολύχρονο όραμα της δημιουργίας «ψηφιακών ταξιαρχιών». Πρόκειται για μια πραγματική σημαντική όσο και ελπιδοφόρα εξέλιξη, ότι η επαύξηση της ισχύος των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων δεν περνά αποκλειστικά μέσα από επενδύσεις δισεκατομμυρίων, αλλά από την αξιοποίηση του ανθρώπινου δυναμικού του, το οποίο αποδεικνύεται αντάξιο των περιστάσεων, καθώς επίσης και των νέων τεχνολογιών. Διαβάστε στο κεντρικό θέμα του περιοδικού ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΙΣΟΡΡΟΠΙΑ & ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ όλες τις λεπτομέρειες, που αποδεικνύουν ότι πάντα υπάρχουν περιθώρια σημαντικών βελτιώσεων, σε μια συγκυρία που η παραμικρή λεπτομέρεια μπορεί να κάνει τη διαφορά… Τα μόνα που απαιτούνται είναι όραμα, προγραμματισμός και εμμονή στον αντικειμενικό σκοπό.
Παράλληλα και παρά την οικονομική κρίση, παρατηρείται κινητικότητα στον τομέα που αφορά τα υλικά του φόρτου μάχης, τμήμα της συζήτησης που αφορά στον Έλληνα «στρατιώτη του μέλλοντος». Όλες οι σχετικές πρωτοβουλίες του ΓΕΣ παρουσιάζονται αναλυτικά, όπως επίσης και το γενικό περίγραμμα για την υιοθέτηση περαιτέρω αλλαγών, από τα πιο επίσημα χείλη: τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Ζιαζιά.
Επίσης επισκεπτόμαστε τη Διοίκηση Υποβρυχίων του Αρχηγείου Στόλου και συζητάμε με τον διοικητή και τους ανθρώπους της, για τον σκοτεινό και σιωπηλό κόσμο του βυθού, εκεί που άνθρωποι και αισθητήρες συνδέονται με έναν μεταφυσικό τρόπο, προκειμένου να επιτύχουν δύο ζωτικούς στόχους: να νικήσουν και να επιβιώσουν. Ο αγώνας των σιωπηλών θηρευτών αποκαλύπτεται!
Το ευέλικτο πυροβολικό στο σύγχρονο πεδίο μάχης είναι ένα ζήτημα αιχμής. Η ΣΙ&Γ παρουσιάζει ένα οπλικό σύστημα που παρουσιάζει εξ ορισμού μεγάλο ενδιαφέρον, το Hawkeye 105mm. Επίσης, παρουσιάζονται όλες οι λεπτομέρειες και οι επιχειρησιακές επιπτώσεις από την εισαγωγή σε υπηρεσία του νέου εκπαιδευτικού αεροσκάφους βασικού σταδίου KT-1 της τουρκικής Αεροπορίας.
Η ναυτική ισχύς της Τουρκίας και η δραματική πρόοδος που έχει σημειώσει η γειτονική χώρα στον εν λόγω τομέα μπαίνουν στο στόχαστρο της ΣΙ&Γ. Μπορεί η Τουρκία να επιδιώκει τη δραματική ανατροπή των συσχετισμών ισχύος στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ωστόσο, ο γεωπολιτικός παράγοντας μπορεί να ανατρέψει κάθε σχεδιασμό. Επειδή όμως η ελληνική πλευρά δεν μπορεί να ποντάρει σε οποιαδήποτε εξέλιξη πέραν της μαχητικής ισχύος του Πολεμικού Ναυτικού, ηΣΙ&Γ παρουσιάζει τα δεδομένα στον τομέα των υποβρυχίων, όλες τις λεπτομέρειες στην προσπάθεια του ελληνικού υποβρυχιακού στόλου να επικρατήσει του αντιπάλου. Τα στοιχεία που παρουσιάζονται είναι αποκαλυπτικά και αφήνουν στον αναγνώστη την αίσθηση ότι δεν έχει χαθεί απολύτως τίποτε για την ελληνική πλευρά.
Σε ένα άλλο άρθρο της ΣΙ&Γ, μεταφέρονται οι εντυπώσεις από την επίσκεψη στην 181 Μοίρα Κατευθυνόμενων Βλημάτων η οποία εδρεύει στη Θεσσαλονίκη και είναι εξοπλισμένη με το αντιαεροπορικό σύστημα MIM- 23B Improved Hawk. Παρά την ηλικία του μετά την αναβάθμιση που υπέστη το σύστημα είναι όχι απλώς αποτελεσματικό αλλά υλοποιεί τη δικτυοκεντρική αεράμυνα. Επίσης, καταγράφονται οι εξελίξεις των τελευταίων ετών στον κρίσιμο τομέα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών μάχης.
Τέλος, η ΣΙ&Γ φιλοξενεί ανάλυση για την τουρκική οικονομία, όπου τα στοιχεία που παρατίθενται δεν επαληθεύουν τον δυναμισμό που επικαλείται η τουρκική κυβέρνηση, αφού αποτελούν βάσιμο λόγο για μεγάλο προβληματισμό. Η επόμενη μέρα στη Ρωσία μετά την εκλογή του Βλαντιμίρ Πούτιν στο αξίωμα του προέδρου της Ρωσικής Ομοσπονδίας, αλλά και τα έργα και οι ημέρες της διαβόητης τουρκικής υπηρεσίας ΜΙΤ που έχει περάσει στον έλεγχο των ισλαμιστών, αποτελούν δύο ακόμη θέματα μεγάλου ενδιαφέροντος.
 
http://infognomonpolitics.blogspot.com/2012/03/blog-post_8851.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+InfognomonPolitics+%28InfognomonPolitics%29
 
 
 

Δεν υπάρχουν σχόλια: