Πέμπτη 7 Ιουνίου 2012

Απεβίωσε ο φημισμένος συγγραφέας Ε.Φ. Ray Bradbury


Ο Ραίη Μπράντμπερυ το 1975

Απεβίωσε ο φημισμένος συγγραφέας Ε.Φ. Ray Bradbury

Στις ΗΠΑ στο 92ο έτος της ζωής του, απεβίωσε μετά από μακρόχρονη ασθένεια ο διάσημος συγγραφέας επιστημονικής φαντασίας Ray Bradbury, πληροφορεί το πρακτορείο Associated Press, επικαλούμενο την δήλωση της κόρης του συγγραφέα.

Ο Ray Bradbury γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1920 στην πόλη Γουόκιγκαν (Waukegan, πολιτεία Ιλινόις). Για το επάγγελμα του συγγραφέα άρχισε να ονειρεύεται από μικρό παιδί, τα πρώτα του έργα ήταν μερικά μικρά μυθιστορήματα, για τα οποία τον έμπνευσαν τα κόμιξ. Άρχισε να εκδίδεται το 1938. Ο Bradbury απόκτησε την παγκόσμια φήμη μετά την εμφάνιση του αντι-ουτοπικού μυθιστορήματος «Φαρενάιτ 451» το 1953. Τον αποκαλούν ως έναν από τους καλύτερους συγγραφείς επιστημονικής φαντασίας και ιδρυτή πολλών κατευθύνσεων στην κατηγορία της επιστημονικής φαντασίας.

«Η κληρονομιά του παραμένει υπό την μορφή πολυάριθμων βιβλίων, τηλεοπτικών εκπομπών, θεατρικών παραστάσεων, αλλά το πιο σημαντικό είναι αυτό που έχει μείνει στις καρδιές και στις ψυχές αυτών, που τον γνώριζαν, που διάβαζαν τα βιβλία του», δήλωσε ο εγγονός του αποθανόντος.

O Ρέι Μπράντμπερυ άρχισε να γράφει διηγήματα το 1932, μετά από μια συνάντησή του μ’ έναν καλλιτέχνη του τσίρκου ονόματι «Μίστερ Ελέκτρικο». Πούλησε το πρώτο του διήγημα επιστημονικής φαντασίας το 1941 και γρήγορα διακρίθηκε ως ο πιο ταλαντούχος συνεργάτης του περιοδικού Weird Tales. Ήδη στα μέσα της δεκαετίας του ’40 δημοσίευε τις ιστορίες του όπου ήθελε. Τα διηγήματα αυτής της περιόδου εκδόθηκαν στις συλλογές Μαύρο καρναβάλι (1947) και Η χώρα του Oκτώβρη (1955). Ευρύτερα όμως γνωστός γίνεται με τις συλλογές διηγημάτων Χρονικά του Άρη (1950) και O εικονογραφημένος άνθρωπος (1951). Την ίδια χρονιά εκδίδει το μυθιστόρημά του Φαρενάιτ 451, του οποίου η κινηματογραφική μεταφορά από τον Φρανσουά Τριφό αρκετά χρόνια αργότερα θα τον κάνει διάσημο σ’ όλο τον κόσμο. Ακολουθούν πολλά μυθιστορήματα, γνωστότερα από τα οποία είναι τα Κρασί από πικραλίδα (1957), Κάτι κολασμένο έρχεται προς τα εδώ (1962), Ένα νεκροταφείο για παράφρονες (1990), Πράσινες σκιές, λευκή φάλαινα (1992).

Αποφθέγματα

► Κάτι κολασμένο έρχεται προς το μέρος μας.


► Δεν προσπαθώ να προβλέψω το μέλλον. Προσπαθώ να το επινοήσω.

► Πρέπει να ξέρεις πώς να δέχεσαι την απόρριψη και πώς να απορρίπτεις την αποδοχή.

► Πρώτα πηδάς από το βράχο και μετά βγάζεις φτερά κατεβαίνοντας προς τα κάτω.

► Είμαστε μια απιθανότητα σε ένα απίθανο Σύμπαν.

► Δεν προσπαθώ να προβλέψω το μέλλον. Προσπαθώ να το εμποδίσω.

► Υπάρχουν χειρότερα εγκλήματα από το να καις βιβλία. Ένα από αυτά είναι να μη τα διαβάζεις.

► Αν ακούγαμε τη λογική μας, ποτέ δεν θα ερωτευόμασταν. Ποτέ δεν θα είχαμε φιλίες. Ποτέ δεν θα ασχολούμασταν με επιχειρήσεις. Θα ήμασταν πολύ κυνικοί. Λοιπόν, όλα αυτά είναι ανοησίες. Πρέπει συνέχεια να πηδάς στο κενό από βράχους και να φτιάχνεις τα φτερά σου καθώς κατεβαίνεις προς τα κάτω.

► Ήταν ευχαρίστηση να καις.
(η πρώτη φράση από το «Fahrenheit 451»-έκαιγαν βιβλία)

Δεν υπάρχουν σχόλια: