Δευτέρα 11 Μαΐου 2015

Βιβλιοπαρουσίαση


Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι

Σοφία Προκοπίδου

Κυριακίδη Αφοί, 2012
160 σελ.
ISBN 978-960-467-411-4

To συγγραφικό και δημοσιογραφικό έργο της, παρουσιάζει η δημοσιογράφος, Σοφία Προκοπίδου μέσα από το προσωπικό της blog, που λειτουργεί στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://sofia-niki.blogspot.gr/ .


«Λατρεύω την Αρχαία ελληνική τραγωδία, γιατί όλα εξελίσσονταν στην σκηνή. Λατρεύω το σινεμά, γιατί εκεί όλα τελειώνουν γρήγορα. Λατρεύω τη ζωή, γιατί μας οδηγεί στην αγάπη και σοφία», γράφει η ίδια στην ιστοσελίδα της. Συνάμα, αυτοπαρουσιάζεται, αναφέροντας ότι:
«Γιόρτασα πέρυσι τα 20 χρόνια ζωής μας στην Ελλάδα. Εκτυπώναμε τις φωτογραφίες που αποθεώναμε κάθε στιγμή της ζωής μας, στην Ελλάδα τα πρώτα χρόνια… Με την αισιοδοξία για το αύριο ξέραμε να ζήσουμε την καθημερινότητα.
Δεν φοβόμαστε τίποτα. Κοιτάζοντας πίσω μετά από 20 χρόνια μπορώ να πω ότι ήμαστε ευτυχισμένοι. Τα 20 χρόνια πέρασαν πολύ γρήγορα, σαν να ήταν χθες, που καθόμαστε παρέα στο λόφο του δάσους Φιλύρου, και κάναμε όνειρα για την ζωή μας, και αναρωτιόμασταν τι θα απογίνουμε στην Ελλάδα …
Τα όνειρα μας βγήκαν αληθινά. Φεύγαμε από την ερείπια Σοβιετική Ένωση, φεύγαμε από τα ψέματα και τη διαφθορά, από την πνευματική στέρηση και την οραματική στείρωση, φεύγαμε να κάνουμε ΚΑΤΙ!
Να αλλάξουμε τουλάχιστον τις ζωές μας. Και τώρα πάλι πρέπει να φύγουμε, τα όνειρα τελείωσαν, και που να φύγουμε;».
Η Σοφία είναι μια από τις πιο αξιόλογες συναδέλφους κι ανθρώπους του πνεύματος. Εργάζεται ως δημοσιογράφος στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ- ΜΠΕ) παρουσιάζοντας κυρίως θέματα της ομογένειας, που ζει στη Ρωσία και στις χώρες της πάλαι ποτέ Σοβιετικής Ένωσης.  
Η Σοφία Προκοπίδου γεννήθηκε στην ΕΣΣΔ, ενώ σπούδασε Ρωσική Φιλολογία στη Μόσχα. Από το 1990 ζει στη Θεσσαλονίκη.
Έχει γράψει το θεατρικό έργο «Η χώρα των Μανιταριών» (2006) και το μυθιστόρημα «Μια βαλίτσα μαύρο χαβιάρι», τα οποία «κυκλοφόρησαν» από τον εκδοτικό οίκο της Θεσσαλονίκης «Αφοί Κυριακίδη».
Το 2010 έχει μεταφράσει το βιβλίο «Ερωτικό» του εξαίρετου συναδέλφου και μελετητή της λαογραφίας, Γιώργου Μελίκη, το οποίο «κυκλοφόρησε» σε ιδιωτική έκδοση.
Το blog της Σοφίας Προκοπίδου βρίσκεται από το 2010 στον «αέρα του διαδικτύου» κι αξίζει να διαβάσετε τα λογοτεχνικά κείμενα μιας εκ των καλυτέρων νεότερων πεζογράφων της Θεσσαλονίκης.


Η Σοφία Προκοπίδου θα μιλήσει στην εκδήλωση των "Βιβλιόφιλων Έδεσσας" που θα πραγματοποιηθεί στις 20 Μαΐου 2015 στην αίθουσα του Παρθεναγωγείου (Βαρόσι) συμμετέχοντας στις εκδηλώσεις μνήμης της γενοκτονίας των Ποντίων από τους Τούρκους.


Δεν υπάρχουν σχόλια: