Κυριακή 28 Ιουνίου 2015

Ανθεστήρια: Ολοκληρώθηκε η Έκθεση Φωτογραφιών


Ανθεστήρια: Ολοκληρώθηκε 
η Έκθεση Φωτογραφιών
που οργάνωσαν 
οι "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας"


Ολοκληρώθηκε χθες βράδυ Σάββατο 27-6-2015 η Έκθεση Φωτογραφιών και ενθυμημάτων από τα παλιά Ανθεστήρια που πραγματοποιούνταν τον Μάιο μήνα στην Έδεσσα. Ό,τι και να αναφερθεί είναι λίγο για να περιγράψει το πλήθος των συναισθημάτων που πλημμύρισαν τους επισκέπτες της Έκθεσης. Η Έκθεση οργανώθηκε από τον Σύλλογο "Βιβλιόφιλοι Έδεσσας" με την συνεργασία του Δήμου Έδεσσας υπό την αιγίδα του Δημάρχου κ. Δημ. Γιάννου.
Φωτογραφίες από τα εγκαίνια μπορείτε να δείτε εδώ:
https://www.flickr.com//photos/125950992@N02/sets/72157654937639122/show/

Στην σεμνή και λιτή τελετή των εγκαινίων μίλησαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου κ. Δημ. Ευαγγελίδης και ο Δήμαρχος κ. Δημ. Γιάννου, ενώ ακολούθησε προβολή βίντεο από τα "Ελληνικά Επίκαιρα" του 1957 και 1958 που αναφέρονταν στα Ανθεστήρια, καθώς και δύο ακόμη βίντεο με το θέμα.

Από την ομιλία του Προέδρου

Κύριε Δήμαρχε, κυρίες και κύριοι Δημοτικοί Σύμβουλοι, φίλες και φίλοι,
Με μεγάλη χαρά το ΔΣ του Πολιτιστικού Συλλόγου «Βιβλιόφιλοι Έδεσσας» αποδέχτηκε την πρόταση του Δήμαρχου Έδεσσας κ. Δημήτρη Γιάννου να οργανώσουμε μια έκθεση φωτογραφικού και άλλου υλικού με θέμα τα «Ανθεστήρια».
Παρά τα στενά χρονικά περιθώρια που υπήρχαν και τις πρακτικές δυσκολίες του εγχειρήματος, πιστεύω ότι καταφέραμε να φέρουμε εις πέρας αυτήν την αποστολή με επιτυχία. Αυτό θα το κρίνουν οι επισκέπτες.
Αξίζει να επισημάνουμε ότι πέρα από την χρονική πίεση και το άγχος να προλάβουμε να ετοιμάσουμε την Έκθεση και στην διάρκεια της διαδικασίας προέκυψαν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα. Θα σταθώ σε δύο από αυτά:
1. Διαπιστώθηκε πόσο αναγκαία ήταν η ύπαρξη ενός μικρού και ολιγοσέλιδου «ιστορικού» αυτής της κορυφαίας, από πολλές πλευρές, εκδήλωσης της πόλης μας, με υπεύθυνες και κυρίως τεκμηριωμένες πληροφορίες, στο οποίο θα μπορεί να ανατρέξει όχι μόνον ένας ερευνητής, αλλά και ένας απλός πολίτης.
2. Διαπιστώθηκε επίσης το πόσο βαθιές χαραγμένες στην μνήμη όχι μόνον των Εδεσσαίων, αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών της πόλης μας από όλη σχεδόν την Ελλάδα, είναι οι αναμνήσεις από τις διοργανώσεις των «Ανθεστηρίων». Ειδικότερα για τους κατοίκους της Έδεσσας και των γύρω περιοχών η λέξη «Ανθεστήρια» λειτουργεί σχεδόν σαν ένα συνθηματικό, μια μαγική λέξη που ξεκλειδώνει αμέσως πλήθος αναπολήσεων και νοσταλγίας για μια εποχή απλότητας, αθωότητας και ανθρώπινων σχέσεων, που παρά τις δύσκολες και σκληρές συνθήκες εκείνων των χρόνων, δυστυχώς δεν πρόκειται να ξαναγυρίσει ποτέ. 
Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο για την εμπιστοσύνη που έδειξε προς τον Σύλλογό μας, τους συμπολίτες μας που μας εμπιστεύθηκαν το πολύτιμο υλικό που είχαν στην κατοχή τους, τα μέλη του Συλλόγου που συμμετείχαν στην προσπάθεια και μόχθησαν για την οργάνωση της Έκθεσης. Τέλος, προσωπικά θεωρώ υποχρέωσή μου να ευχαριστήσω το μέλος μας κ. Σίμο Σταυρακίδη, με την εμπειρία και τις τεχνικές γνώσεις του οποίου έγινε δυνατή η εγγραφή του σπάνιου οπτικο-ακουστικού υλικού που θα παρακολουθήσουμε αμέσως τώρα.





  

  

 

  
  

 


 





 Finito la musica, passata la festa



Δεν υπάρχουν σχόλια: